Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ «ΑΚΡΙΤΕΣ» ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΛΚΛΟΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ CANTECELE MUNTILOR ΣΤΟ SIBIU THΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ( 3-8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 ) )

ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΤΡΑΝΣΥΛΒΑΝΙΑ: ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ

          Κάθε ταξίδι έχει μυστικούς προορισμούς που ο ταξιδιώτης δεν γνωρίζει. Με  το γνωμικό αυτό μια νέα διαδρομή σ΄ ένα καινούριο τόπο θα μπορούσε να είναι ένα δυνατό συναίσθημα κάνοντας την επιτυχία να είναι ένα ταξίδι και όχι ο προορισμός.

          Έφτασε λοιπόν η ώρα μιας νέας αποστολής σε ένα καινούριο προορισμό. Άλλωστε «Το αποδημείν ει αρίστη παιδεία » . Μετά από ένα βραδινό πέρασμα από την γειτονική μας Βουλγαρία φτάσαμε στο διασυνοριακό κέντρο Βουλγαρίας-Ρουμανίας στο Ρούσε στις όχθες του ποταμού Δούναβη το φυσικό σύνορο των δυο χωρών. Τα επόμενα χιλιόμετρα ως την πρωτεύουσα Βουκουρέστι είναι δύσκολα στους στενούς και δυσδιάβατους δρόμους, αλλά έχοντας κατά νου την γλυκιά προσμονή του αγνώστου. Βουκουρέστι με τον καιρό να είναι καλοκαιρινός εφάμιλλος μ΄ αυτόν που αφήσαμε στην Μητέρα πατρίδα . Πρώτη στάση στο κτίριο επονομαζόμενο και ως «Σπίτι του λαού» έμβλημα του καθεστώτος του πρόεδρου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου αντιπροσωπευτικό δείγματος της μνημειακής κρατικής αρχιτεκτονικής, η οποία προβάλλει την ισχύ των κουμμουνιστικών καθεστώτων και 2ου μεγαλύτερου διοικητικού κτιρίου στον κόσμο μετά το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Δεύτερη στάση στο «Παραδοσιακό Χωριό» Satului ένα μουσείο πιστής αναπαράστασης της ρουμανικής υπαίθρου με της κατά τόπο αρχιτεκτονικές διαφορές που περιείχε πάνω από 300 διαφορετικές κατασκευές (σπίτια, ανεμόμυλους εκκλησιές κα) και είναι μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο τον κόσμο . Το Μuzeul Satului αγκαλιάζει το μοναδικό σε ομορφιά πάρκο Herastrau με μια τεράστια λίμνη για βαρκάδες στο κέντρο του αλλά και πυκνή βλάστηση για υπέροχους περιπάτους .Στο τέλος της ιδίας λεωφόρου Kiseleef η «Αψίδα του Θριάμβου» , που κατασκευάστηκε για να θυμίζει την ημέρα της ανεξαρτησίας ,σαφέστατα επηρεασμένη από τη διάσημη Αψίδα του Παρισιού. Αργότερα το βράδυ, μια επίσκεψη στο παλιό κέντρο του Βουκουρεστίου Lipascani όπου γίνεται ολοκληρωτική ανακατασκευή για την διαμόρφωση τoυ, με βόλτα στα σοκάκια μπροστά από την εκκλησία της Σταυρούπολης (Biserica Stavropoleos) αλλά και το υπέροχο παραδοσιακό ταβερνείο Caru cu Bere. Δεύτερη μέρα και επίσκεψη στο Παλάτι του Βασιλιά Καρόλου Ε’ γνωστό ως Κάστρο Πέλες στην πανέμορφη και γραφική Σινάια. Η διαδρομή μας συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Εθνικό Μνημείο ορόσημο της Ρουμανίας, γνωστό ως «Κάστρο του Δράκουλα», στα σύνορα της Τρανσυλβανίας στα Καρπάθια όρη κατοικία του Vlad Tepes II αιμοδιψή ηγεμόνα της Βλαχίας  . Αργά το απόγευμα φτάσαμε στον τελικό μας προορισμό, την πόλη Sibiu, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2007, μια πόλη που θεωρείται το αρχιτεκτονικό κόσμημα της Ρουμανίας, το κέντρο της γερμανόφωνης κοινότητας της Τρανσυλβανίας.  

          Η πρώτη επαφή μας με το Festival Cantecele Muntilor 2011 , υπό την σκεπή της IOV, ήταν πρωτόγνωρη. Κληρωθήκαμε με τον Σύλλογο των Σέρβων για να ανταλλάξουμε τις χορευτικές μας γνώσεις πάνω στην παράδοση μας, με μαθήματα εκατέρωθεν, στην αρχή με Σερβικούς και μετά με Ποντιακούς χορούς. Η απογευματινή παρέλαση στους πλακόστρωτους πεζόδρομους του Sibiu και το αναγνωριστικό δεκάλεπτο στην κεντρική πλατεία Piata Mare, έδωσε το έναυσμα για το διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ. Το επόμενο πρωινό έγινε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Sibiu κο Klaus Iohannis,  υπεύθυνο για την διοργάνωση, και τιμήθηκε εκεί  η αντιπροσωπεία μας με το δίπλωμα συμμετοχής και ένα αναμνηστικό δώρο. Το ίδιο βράδυ φιλοξενήσαμε σε εστιατόριο πολίτες της πόλης, οι οποίοι θέλοντας να ταξιδέψουν στην Μεσογειακή διατροφή και κυρίως στις Ελληνικές γεύσεις, παρευρέθηκαν και ανταμείφθηκαν με υπέροχο φαγητό και αποζημιώθηκαν με την παρουσία του χορευτικού μας συνόλου, πρώτα με ποντιακούς χορούς αλλά και με παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς, (συρτάκι και ζεμπέκικο κα) και έτσι αναπτύχθηκαν καινούργιες φιλίες μέσα σε μία ζεστή ατμόσφαιρα. Προτελευταία μέρα με το χορευτικό μας να φιλοξενείται σε διαφόρους ιστορικούς χώρους, μουσεία και εκκλησίες και βραδινό κλείσιμο του φεστιβάλ με το κύριο μενού ένα δυνατό πρόγραμμα μιας ανάσας με τους χορευτές να δίνουν το καλύτερό του εαυτό και την Ελληνική σημαία να κυματίζει σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο προορισμό. Μια εκδήλωση που καλύφθηκε από Ρουμανική τηλεόραση όπως και όλο το φεστιβάλ, ενώ οι χιλιάδες κόσμου έδωσαν το ζεστό τους χειροκρότημα στα χορευτικά σχήματα που συμμετείχαν με τμήματα από την Κύπρο, Μεξικό, Σερβία, Βουλγαρία αλλά και τοπικά ρουμάνικα σχήματα.
          Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον λυράρη Τσιφτελίδη Γιώργο και τον νταουλτζή Ιακωβίδη Γιάννη , που μας συνόδευσαν μουσικά στις χορευτικές μας εκδηλώσεις , καθώς και το μέλος του Συλλόγου κο Κωνσταντινίδη Νίκο που μας βοήθησε στην Ρουμανία.
            Επιστρέφοντας στο τόπο μας οι θύμισες και οι εμπειρίες που κερδίσαμε από το φεστιβάλ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ,για τα επόμενα χρόνια, να συνεχιστεί η πολύ δουλειά και να δοθεί ξανά η ευκαιρία για καινούριες αποστολές.   

Περιγραφή: Εμμανουηλίδης Νότης

           ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ : ΑΚΡΙΤΕΣ ΣΕΡΡΩΝ -2007-