Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ «ΑΚΡΙΤΕΣ» ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΟΛΚΛΟΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ (11-15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007 )

«Η παράδοση υπάρχει για να διατηρεί την ισορροπία και την τάξη στον κόσμο. Αλλοίμονο αν εναντιωθούμε σ' αυτό, θα είναι το τέλος του κόσμου» (Πάολο Κοέλο : Το 5ο βουνό)
Με το μονοκέφαλο αετό των Κομνηνών στα λάβαρα πέταξαν οι «Ακρίτες» των Επταμύλων, τα Καρσλίδικα παιδία, παλαιότερα στην Κίνα και φέτος στη Σλοβενία. Πλήρωμα του ιδίου καραβιού Σλοβένιοι (διοργανωτές), Βούλγαροι, Τούρκοι, Βόσνιοι και Ιταλοί με τα χορευτικά τους συγκροτήματα.
Την εξάντληση από το πολύωρο ταξίδι (40 ώρες πηγαιμός και ερχομός, διαμονή σε ξενώνες) αποζημιώνουν το πλάτεμα του γεωγραφικού μας ορίζοντα και το συμπόσιο των αισθήσεων που μας πρόσφερε η περιοχή.
Διασχίζοντας την πρώην Γιουγκοσλαβία σε κυριεύει ιερό δέος καθώς αντικρίζεις τα βομβαρδισμένα κτίρια στο Βελιγράδι, φτύνοντας κατάμουτρα τους γδάρτες των λαϊκών ονείρων και τους αφέντες της οικουμένης. Ο διαμελισμός και η μετάλλαξη που δέχτηκαν οι πατρίδες τους σε πληγώνουν με μία αναπάντητη και ανεξήγητη απορία: γιατί ;
Αέναος παγερός χειμώνας σεργιανίζει με το έλκηθρό της μισαλλοδοξίας. Λαοί που έγιναν παρανάλωμα της επεκτατικής πολιτικής των τρανών με τα προϊόντα της εκβαρβαρισμένης επιστήμης τους. Εκεί επαληθεύεται ο Λουντέμης « Η αδικία είναι θηρίο, θηρίο που πεθαίνει με το αίμα των αθώων. Αυτό είναι το μόνο δηλητήριο που την σκοτώνει.»
Στόχος των διοργανωτών με τις ρίζες του παρελθόντος να σμιλέψουν την ιστορία, να ζωντανέψει το σήμερα με τις πολιτιστικές αξίες αιώνων, με την αναβίωση των εθίμων όπου θα πρωταγωνιστεί ο ανθρωπισμός, να γνωρίζονται οι λαοί , να κατανοήσουν ότι περισσότερα τους ενώνουν απ?όσα τους χωρίζουν, να επικοινωνήσουν δημιουργικά, να μετασχηματιστούν σε πελώρια ασπίδα των μεσογειακών λαών και ιδιαίτερα των Βαλκανίων. Να τονώσουν τη σύσφιξη των σχέσεων, να ξορκίσουν την έχθρα και το μίσος. «Καμιά φορά ο φράχτης που μας χωρίζει από έναν άλλον είναι τόσο λεπτός, που φτάνει να τον αγγίξεις , για να πέσει» (Τζων Στάινμπεκ :Ανατολικά της Εδεμ )
Η Σλοβενία που μας υποδέχθηκε ήταν μία διαρκής έκπληξη με την εναλλαγή των τοπίων της, τα δάση που κεντρίζουν την αισθητική. Η αρχιτεκτονική με την προκλητική καθαριότητα αγκαλιάζουν το τοπίο και δένουν με τη συνολική εικόνα. Κτίσματα που αχνίζουν παράδοση και πνευματικότητα. Το ωραίο και λιτό συναγωνίζονται με την ευπρέπεια . Η Σλοβενία αιωρείται στους κόσμους του ονείρου.
Στην παραθαλάσσια περιοχή του PIRAN η διαμονή μας
Στο KOPER η πρώτη εντυπωσιακή εμφάνιση.
Στο Κροατικό UMAG η δεύτερη παρουσία μας.
Η IZOLA της Σλοβενίας μας υποδέχτηκε την τρίτη βραδιά και ακολούθησε η διασκέδαση και η πρώτη συνάντηση όλων των συγκροτημάτων ως τα βαθιά μεσάνυχτα.
Την τελευταία τους παράσταση έδωσαν όλα τα χορευτικά μαζί στο τουριστικό θέρετρο του PORTOROZ, σ΄ ένα χώρο κρυμμένο στο δάσος με δύο αίθουσες εκδηλώσεων.
Με τον παλμό της ποντιακής καρδιάς τους, οι Ακρίτες ευπαρουσίαστοι μ' ένα σφιχτοδεμένο και πειθαρχημένο σύνολο, με τις χορευτικές στολές και φιγούρες μεταλαμπάδευσαν τον ελληνικό και ποντιακό πολιτισμό, το τραγούδι, το χορό, την ποντιακή λύρα.
Διαφήμισαν την Ελλάδα και το νομό μας. Έγιναν απόστολοι των στόχων της Νομαρχιακής μας αυτοδιοίκησης διανέμοντας φυλλάδια ενημερωτικά για την τουριστική και εμπορική ανάπτυξή της. Πάλλονται από ακατάπαυστη εσωτερική δόνηση.
«Αητέ' ντς επαραπέτανεν» και οι αετοί μας διαπνέονται από το ιδανικό της παράδοσης και πιστεύουν σ' αυτό που γράφει ο Τάσος Αθανασιάδης στα «Παιδιά της Νιόβης» «ιδανικό είναι ότι δεν είναι εξαρχής εφικτό, αλλά χρειάζεται αγώνας για να το πραγματώσεις».Αλλωστε την ιστορία δεν τη ζητιανεύεις, την πράττεις. Κι αυτό προσπαθούν να υλοποιήσουν τα παιδιά.
Το χορευτικό δένουν:
1) Καρυπίδης Παύλος, και 2) Λαμπριανίδης Κώστας, Χοροδιδάσκαλοι 
3) Καρυπίδης Φώτης, 4) Εμμανουηλίδης Παναγιώτης, 5) Τουλκερίδης Γιάννης , 6)Τσολιαρίδης Σάββας, 7) Κορωνίδης Παναγιώτης, 8) Σάρπη Μαρία, 9)Γιαννούλη Βασιλική, 10) Καρυπίδου Κωνσταντίνα, 11) Εμμανουηλίδου Κυριακή, 12) Πάντσιου Χρυσάνθη, 13) Μαυρομάτη Ίνα, 14) Χαραλαμπίδου Αγγέλα, 15) Μητλιάγκα Αναστασία, 16) Κυρέλτσιου Ευανθία, 17) Καλανίδου Aννα.
Χορευτές και χορεύτριες ποϋλήδες, ψιλοί αμόν κυπαρέσσε, το πόυνατουν κοντυλογραμμένον, φεγγαροπρόσωποι,τον ήλεν λένε για λάμψον για θα λάμπομε. Προσωποποίηση της μετριοφροσύνης και της λογικής. Έκφραση της χαράς και του χιούμορ. Συναποτελούν μιαν ολοζώντανη και δυναμική ομάδα. Εργαζόμενα νιάτα που άφησαν συζύγους και μικρά παιδιά για να δώσουν το ειρηνικό πολιτιστικό παρόν τους.
Συνοδοιπόροι τον η Χατζηφωτίου Βαρβάρα και Κουκουλά Δοχτίνη, σημαιοφόρες. Ο λυράρης Οδυσσέας Σαμανίδης και η αδελφή του τραγουδίστρια Ελένη Σαμανίδου, το γλυκόλαλο πουλι «της και από του στόματος ρέεν γλυκύ μέλιτος αυδή», όπως λέει και ο Όμηρος ( από το στόμα της ρέει γλυκιά λαλιά σαν το μέλι). Ο νεαρός Κατής Στάθης, ο νταουλτζής .
Την ψυχή του Συλλόγου αποτελεί ο ακούραστος Θεοδωρίδης Μιχάλης με τη σύζυγό του Ιουλία, ο πρόεδρος που υποβαστάζει τα βάρη του συλλόγου. Δραστήριος, καρτερικός ήρεμος ,παραγωγικός και αθόρυβος. Η ύπαρξη του συλλόγου φέρνει την προσωπική του σφραγίδα.
Η Λαμπριανίδου Ελένη, η ταμίας του συλλόγου, πάντα δίπλα στα παιδιά.
Η αρχιτέκτονας Κωνσταντινίδου Ελένη με την αδελφή της Κολόμβου Αλίκη, «εκ των ων ουκ άνευ του συλλόγου». Συμπαραστάτης και αρωγός που δίνει διέξοδο στα πολλά αδιέξοδα των οικονομικών και των δημοσίων σχέσεων.
Η Πεχλεβανίδου Κατερίνα, η σύζυγος του Καρυπίδη Παύλου, που ανέλαβε την τεχνολογική διεκπεραίωση των σχέσεων του συλλόγου.
Οι φίλοι του συλλόγου Ρωμανίδης Γιάννης και Έφη και ο μειζέτερον (μεγαλύτερος) Λαζαρίδης Δημήτρης για να δέσει το παλιό με το καινούριο.
Τα παιδία ετσέρτσαν (έσκισαν) είπε ο Γάλλος πρόεδρος της διοργάνωσης.
Το χορευτικό μέλλον του συλλόγου προδιαγράφεται ελπιδοφόρο και ευοίωνο καθώς διατυπώθηκαν νέες προτάσεις για συμμετοχές σε φεστιβάλ.
          Όμως από πουθενά δεν χρηματοδοτείται ο σύλλογος .Ο πακτωλός των ποσών που διανέμεται από την περιφέρεια, τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, το δήμο, μπορεί να πραγματοποιείται αξιοκρατικά στους συλλόγους ώστε η πίτα να αρκεί για όσους παράγουν αξιόλογο πολιτιστικό έργο. Γιατί είναι αδιανόητο να πληρώνουν και οι χορευτές για να εκπροσωπήσουν τη χώρα.
Μια αξιοκρατική χειρονομία τιμά όλους μας. 
                        
                                                                   Περιγραφή: Γιάννης Αλεξ. Ρωμανίδης

 

          ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ : ΑΚΡΙΤΕΣ ΣΕΡΡΩΝ -2007-