ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 5η ΔΙΕΘΝΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ JIN ZHOU (25-30 ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005)

«Ταξίδι στη χώρα των μεγάλων αντιθέσεων , την Κίνα»

Πάντοτε αυτή η αχανής σε έκταση χώρα αποτελούσε ένα αίνιγμα για τους δυτικούς. Για πολλούς αιώνες η Κίνα ήταν ένα μακρινό απόκρυφο «βασίλειο» που λειτουργούσε με βάση σκοτεινές και ανεξιχνίαστες αρχές.
Μετά την τελευταία έκρηξη των φοιτητών στην πλατεία Τιέναν-μεν για περισσότερη ελευθερία η κινέζικη κυβέρνηση στράφηκε σε εκπροσώπους επιχειρήσεων και επέτρεψε την ελεύθερη αγορά και πώληση προϊόντων αλλάζοντας στάση για να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα όπως τις άλλοτε Σοβιετικές Δημοκρατίες. Στην Κίνα υπάρχουν επίσημα 55 αναγνωρισμένες εθνικές μειονότητες.
Στην μεγάλη αυτή χώρα και σε έκταση και σε πληθυσμό οι αντιθέσεις όπως τις είδαμε στο μικρό αυτό οδοιπορικό που κάναμε είναι πολλές. Τα πλούσια μαύρα με φιμέ τζάμια αυτοκίνητα και τα τρίκυκλα ποδήλατα , οι πλούσιοι επιχειρηματίες του Πεκίνου και οι φτωχοί αγρότες της επαρχίας, οι βίλες των προαστίων των μεγάλων πόλεων και οι παράγκες των χωριών δίνουν την εικόνα μιας χώρας σε μεγάλη ανάπτυξη με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να υποφέρει.
Στη χώρα αυτή της ανατολικής Ασίας ταξιδέψαμε με το Σύλλογο Ποντίων Επταμύλων « Οι Ακρίτες» για να πάρουμε μέρος στο 5ο Φεστιβάλ Τουρισμού του Πεκίνου.
Όλα ξεκίνησαν πέρυσι τον Ιούνιο. Τότε που η συγχωριανή μου Αβραμίδου Ελένη , υπεύθυνη πολιτιστικών της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο, με έφερε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ελληνοκινεζικής Φιλίας κ. Νικολακόπουλο Σταύρο. Η πρόταση ήταν συγκεκριμένη - τον Σεπτέμβριο του 2005 το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου μπορούσε να πάρει μέρος στο 5ο φεστιβάλ. Η πρόκληση ήταν μεγάλη , τα εμπόδια πολλά, όμως όλα παρακάμφθηκαν και μετά από πολλή δουλειά ο στόχος μας επιτεύχθηκε.
Στις 21 Σεπτεμβρίου η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων « Οι Ακρίτες» αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη και μετά από 10 ώρες ταξίδι μέσω Βιέννης έφτασε στο Πεκίνο. Το ίδιο βράδυ , Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, μετά την κατάλυση των μελών του χορευτικού σε κεντρικό ξενοδοχείο του Πεκίνου, το χορευτικό συγκρότημα παρουσίασε ποντιακούς χορούς στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Θ . Τσικνή με θέμα «Ολυμπιακή Έκφραση» στον εκθεσιακό χώρο της Ελληνικής Πρεσβείας. Παραβρέθηκαν ο έλληνας πρέσβης , ο αντιπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης και ο πρόεδρος της Ελληνοκινεζικής Φιλίας κ. Νικολακόπουλος. Η παρουσία της κ. Αβραμίδου Ελένης , υπεύθυνης πολιτιστικών της πρεσβείας και μελών της ελληνικής κοινότητας μας βοήθησε να ξεπεράσουμε κάποιες αναστολές και να παρουσιάσουμε ένα ανεπανάληπτο πρόγραμμα. Οι έπαινοι των παρευρισκομένων μας βοήθησαν να έχουμε καλό ξεκίνημα για τις επόμενες ημέρες.
Την επόμενη μέρα , 23 Σεπτεμβρίου , επισκεφθήκαμε εργοστάσιο παραγωγής μεταξιού και μια βιοτεχνία μαργαριταριών γλυκού νερού. Στις 12 το μεσημέρι φτάσαμε στη μεγάλη πλατεία Τιέναν- μεν . Πλήθος κόσμου στην πλατεία. Ουρές περίμεναν να μπουν στο μαυσωλείο του Μάο. Η νότια είσοδος της απαγορευμένης πόλης στο βόρειο τμήμα της πλατείας με την μεγάλη φωτογραφία του Μάο ήταν επιβλητική. Λουλούδια σε μεγάλη έκταση με τα πανέμορφα χρώματα έδιναν ξεχωριστό τόνο στις εκδηλώσεις που διοργανώνονταν για του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 με το σύνθημα «One World one Dream»
Μετά το μεσημεριανό φαγητό φτάσαμε σε στάδιο του Πεκίνου για την τελική πρόβα. Το βράδυ παρακολουθήσαμε θεατρική παράσταση Κουνκ-Φου.
Το Σάββατο στις 8 το πρωί όλα τα συγκροτήματα , 50 περίπου, με του 1500 χορευτές- οργανοπαίκτες – κλόουν συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό δρόμο του Πεκίνου για την μεγάλη παρέλαση.
Πρωτόγνωρη εμπειρία, γύρω από το δρόμο πλήθος κόσμου να επευφημεί τα συγκροτήματα. Τα μέλη των συγκροτημάτων να έχουν στήσει ένα τρελό πανηγύρι και οι οργανοπαίκτες χωρίς πρόβα να παίζουν κοινούς σκοπούς. Η ελληνική αντιπροσωπεία με 30 μέλη να έχει αξιοζήλευτη παρουσία. Χαρακτηριστική η επισήμανση κινέζου δημοσιογράφου, «είστε μια πολύ καλή ομάδα, οι στολές σας είναι πανέμορφες». Τα μέλη του χορευτικού με τις ελληνικές σημαίες έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο στην παρέλαση. Η αναφώνηση «Σιλάς –Σιλάς» (Ελλάς- Ελλάς) των Κινέζων σήμαινε ιδιαίτερη τιμή για το ποντιακό συγκρότημά μας.
Η μικρή παράσταση μπροστά στους επίσημους ξεσήκωσε θύελλα επευφημιών. Η όλη πορεία στην παρέλαση διάρκησε 3 ώρες . Απόσταση 2 χιλιομέτρων είχε κατακλυσθεί από επισκέπτες τουρίστες και κινέζους που χειροκροτούσαν όλες τις χορευτικές ομάδες. Οι εκδηλώσεις του κόσμου έδωσαν ένα πανηγυρικό τόνο στο ετήσιο αυτό φεστιβάλ. Η οργάνωση όλη επιτυχημένη . Πενήντα αυτοκίνητα περίπου με μικροφωνικές , συνόδευαν κάθε συγκρότημα. Περισσότερες από 30 κάμερες τηλεοράσεων κάλυπταν την παρέλαση του 5ου Φεστιβάλ Τουρισμού του Πεκίνου.
Μετά την παρέλαση όλα τα συγκροτήματα συγκεντρώθηκαν σε ένα παλιό θερμοκήπιο, που έχει μετατραπεί σε μεγάλο εστιατόριο, και αντάλλαξαν τα συνηθισμένα αναμνηστικά και δώρα. Η ελληνική αποστολή δώρισε στον πρόεδρο του Φεστιβάλ του Πεκίνου αντίγραφο της «Σκεπτομένης Αθηνάς» από την Ακρόπολη των Αθηνών.
Το βράδυ το χορευτικό μας συγκρότημα παρουσιάστηκε σε Λούνα Παρκ του Πεκίνου. Τα 50 συγκροτήματα χωρίσθηκαν σε 5 ομάδες και παρουσίασαν ολιγόλεπτα προγράμματα στις γειτονιές της πρωτεύουσας της Κίνας.
Την Κυριακή το πρωί τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος επισκέφθηκαν τμήμα του Σινικού Τείχους. Έκπληξη για τους επισκέπτες οι ομαδικοί γάμοι κινέζων σε διαμορφωμένο χώρο με ροζ μπαλόνια σε πύργο του τείχους.
Δύο ώρες περιηγηθήκαμε στα κάστρα και στους πυργίσκους. Και καταλύσαμε στο κτίριο της «Φιλίας των λαών». Το γεύμα πλούσιο για όλες τις αποστολές η ανταπόκριση των μελών του συγκροτήματος μικρή, δεν μπορούσαμε να συνηθίσουμε τις σάλτσες με ζάχαρη –σκόρδο και καυτερό!
Στις 5 το απόγευμα συγκεντρώθηκαν όλα τα συγκροτήματα σε Πανεπιστημιούπολη του Πεκίνου και στις 7 άρχισε η παρουσίαση των αποστολών σε διαμορφωμένο χώρο.
Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά . Κάθε ομάδα έδινε ένα διαφορετικό τόνο, οι μουσικοί με τα όργανά τους , οι ξυλοπόδαροι με το ιδιόμορφο περπάτημά τους , οι χορευτές με τις αρμονικές κινήσεις και με τις όμορφες τοπικές στολές , τόνισαν στους ισχυρούς της γης ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε και ότι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.
Η παρουσία του χορευτικού μας συγκροτήματος ήταν άριστη. Η μόνη σε χορευτικό συγκρότημα επισήμανση της παρουσιάστριας « Μπράβο στους Έλληνες με τη μεγάλη καρδιά και τις πανέμορφες στολές» μας έκανε να νιώσουμε περήφανοι.
Την επόμενη μέρα μετά από ένα δύσκολο ταξίδι, φτάσαμε στην πόλη Jin Zhou. Μια παραθαλάσσια πόλη 600 χιλιόμετρα ανατολικά του Πεκίνου με 1.00.000 πληθυσμό. Σε τρεις μέρες δώσαμε δύο παραστάσεις και επισκεφθήκαμε δύο περιοχές με ναούς του Βούδα. Η παρουσία μας στη μικρή αυτή πόλη ήταν έντονη αν σκεφτούμε ότι πολύ δύσκολα θα φτάσουν ξένοι τουρίστες για να την επισκεφθούν. Είναι τόσο χαρακτηριστική η επιστολή που δόθηκε στο Σύλλογό μας από την οργανωτική επιτροπή.
«Αγαπητοί φίλοι από την Ελλάδα,
Ως ένδειξη φιλίας, το όμορφό σας συγκρότημα που προέρχεται από μία τόση όμορφη χώρα όπως την Ελλάδα , ήρθε εδώ στην πόλη Jinzhou της επαρχίας Laoning της Κίνας και προσέφερε στο κινέζικο λαό ένα υπέροχο θέαμα υψηλού επιπέδου παραδοσιακών χορών που εκφράζουν την μεγάλη ιστορία και μοναδική παράδοση της χώρας σας.
Ως εκπρόσωπος του Δημοτικού συμβουλίου της πόλης Jinzhou σας ευχαριστώ θερμά.
Παρόλο που μας χωρίζει μεγάλη απόσταση, η φιλία μεταξύ των δύο λαών μας είναι αιώνια.
Ελπίζω να παραμείνουμε για πάντα φίλοι με γέφυρα τον πολιτισμό και τις τέχνες των λαών και με την ανάπτυξη της ιδέας των ανταλλαγών, θα είστε πάντα ευπρόσδεκτοι.
Gaolingzia
Διευθύντρια του γραφείου τουρισμού
της πόλης Jinzhou»
Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου επιστρέψαμε στο Πεκίνο. Το βράδυ η ομάδα μας έμεινε ελεύθερη. Μια μικρή παρέα παρακολούθησε παράσταση στην Όπερα του Πεκίνου, άλλοι ατραξιόν ακροβατών, και αρκετοί επισκέφθηκαν τη λαϊκή αγορά.
Η αποστολή έφτασε στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι του Σαββάτου μέσω Βιέννης μετά από διανυκτέρευση στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.
Η όλη προσπάθεια στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Τα μέλη της αποστολής παρόλη την κούραση, αν σκεφθούμε καθημερινά έδιναν και από μία παράσταση, ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Η παρουσία τους ήταν άψογη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, οι δύο δάσκαλοι χορού, οι δύο οργανοπαίκτες με την τραγουδίστρια βοήθησαν τα μέγιστα για την καλύτερη και αρτιότερη παράσταση του χορευτικού συγκροτήματος.
Πιστεύω ότι το ταξίδι αυτό μας έκανε πλουσιότερους σε βιώματα και καταστάσεις ,για να αντιμετωπίζουμε δύσκολες στιγμές. Η εμπειρία που αποκτήσαμε θα μας βοηθήσει και μας στην οργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων στην πόλη μας.
Κλείνοντας οφείλω να ευχαριστήσω τους οργανωτές , το Δ.Σ. του συλλόγου και όσους συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του στόχου, γιατί η βοήθεια της πολιτείας ήταν ανύπαρκτη.
Ευχόμαστε όλοι να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες έτσι ώστε αντίστοιχες αποστολές να προβάλλουν την πόλη μας, την πατρίδα μας και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Οι προκλήσεις- προτάσεις υπάρχουν.

Περιγραφή: Παύλος Τσακιρίδης 

          ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ : ΑΚΡΙΤΕΣ ΣΕΡΡΩΝ -2007-